Gemeentearchivaris Weert Jac Lemmens


Jac Lemmens is de Gemeentearchivaris van Weert en teamleider van het Erfgoedcluster Weert.
In Nijmegen studeerde hij geschiedenis en in Amsterdam archiefwetenschappen.
Zijn doctoraalscriptie geschiedenis handelt over de joodse gemeente Maastricht en zijn doctoraalscriptie archiefwetenschappen gaat over het ontstaan van archiefselectie in Nederland als onderwerp. Naast deze beide scripties heeft Jac over archeologie en muziek- en verenigingsgeschiedenis gepubliceerd.

Beide scripties zijn gepubliceerd.

Bekijk het overzicht van zijn boeken, artikelen en publicaties.

Regelmatig geeft Jac Lemmens via videopresentaties en interviews op radio en televisie een toelichting.


2023

 

Donderdag 28 september 2023 Het stadsbestuur stelt 100.000 euro beschikbaar voor de versterking van de Joodse gemeenschap in Maastricht. Daarnaast wordt nog 25.000 uitgegeven aan educatie over het Joods verleden.

Lees meer >>>

 

 

 


 

Donderdag 3 augustus 2023 Expositie in synagoge Meerssen vertelt het verhaal van ‘de vergeten Holocaust’: de vervolging van Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog
Lees verder >>>


 

Zaterdag 29 juli 2023 Expositie ‘Nooit bevrijd!’ in Synagoge Meerssen over Sinti-vervolging in Limburg
Lees verder >>>


Opening woensdag 2 augustus 2023 Expositie 'Sinti in Limburg' in Meerssen

Op woensdag 2 augustus wordt door Emile RoemerGouverneur van de provincie Limburg de expositie ''Sinti in Limburg op de internationale herdenkingsdag van de Ontruiming van Zigeunerlager Auschwitz'. Deze expositie is samengesteld door Jac Lemmens.
De bijeenkomst start om 13.30 uur in de Synagoge in Meerssen.
                                                                             Lees meer >>>


Zakenblad Midden - Limburg ♦ Keyport nr. 3 2023


Roermond en Weert bundelen krachten archiefbeheer

 

Lees hier het artikel >>>


Sporen van Oorlog

Vrijdag  21 april 2023 'Onderduikkinderen'

In deze aflevering volgt kleindochter Yvette Silbernberg het spoor van haar opa Herman. Voor de Joodse Herman Silbernberg begint de oorlog bij het binnenvallen van de Duitsers in 1940. Hij is negen als zijn ouders worden verraden en opgepakt.


Met Herman Silbernberg maakte Jac Lemmens diverse exposities:

De familie Silbernberg heeft Jac helemaal uitgezocht tot de meest verre voorvader Izack Juden zu Urmundt, 1688. De familie verdiende door de eeuwen heen vooral de kost met textielhandel en het bedrijf Silvera uit 1688 en is thans gevestigd in Almere.

Klik op de afbeeding om de uitzending te starten



Het verhaal achter het meisje met de hoofddoek: Settela Steinbach

Naar aanleiding van de internationale Sinti en Romadag op 8 april, besteedt het programma De Nacht is Zwart hier aandacht aan. "We mogen niet vergeten wat er met de Roma en Sinti gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog."
Jac Lemmens, Gemeentearchivaris van Roermond en Weert, wil de mensen die zijn gedeporteerd en vermoord een 'gezicht' geven. Daarvoor doet hij al ruim 30 jaar onderzoek. 

Beluister de radio-uitzending >>>


 

Nieuwsuur zaterdag 4 maart 2023

 

Willem van Oranje was buiten Holland helemaal niet zo'n held

In het programma Nieuwsuur van zaterdag 4 maart 2023 is er een onderwerp over de relatie tussen Holland(en) uit de zestiende en zeventiende eeuw en de rest van Nederland. Het algemene beeld  is dat Willem van Oranje, 'Vader des Vaderlands' een held was. Maar niet buiten Holland.

Veel gebieden hebben te lijden onder de legers van Willem van Oranje. Onder meer Jac Lemmens, in zijn hoedanigheid als Gemeentearchivaris van Roermond licht de verschrikkingen tijdens de belegering van Roermond toe.
Ook geeft hij aan dat de inwoners van de huidige provincie Limburg nog niet zo heel erg lang geleden zich Nederlander voelen.

Bekijk dit onderwerp uit het programma Nieuwsuur van 4 maart door op de afbeelding te klikken.
U wordt doorgelinkt naar een externe webpagina.

2022

LGOG Publications de la Sociêtê Historque et Archêologiue dans le Limbourg Jaargang 2021

Aspecten van Joods leven in Roermond en Midden-Limburg 1575 - 2018, auteur Hein van der Bruggen
Boekbespreking door Jac Lemmens

"Deze dissertatie van voormalig advocaat Hein van der Bruggen (1949) is een monument voor de stad Roermond. Toen hij in 2005 zijn eerste artikel over Joods Roermond schreef, was er nog maar weinig bekend over de thematiek. In de volgende jaren heeft hij de ter beschikking staande archieven, collecties en kranten diepgaand onderzocht. Ook heeft hij interviews gehouden met nog levende familieleden en is begonnen met het leggen van Stolpersteine (struikelstenen) voor de gedeporteerde en vermoorde joden Roermond. Zo heeft hij overtuigend laten zien dat de geschiedenis bij de eigen voordeur begint."
Lees verder >>>


 


 

De Maasgouw 141 2021

1571 Geboorte van Nederland, Weert en Roermond,
het andere verhaal!

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat in 1572 de Nederlandse opstand uitbrak onder leiding van Stadhouder Willem van Oranje. De opstand leidde tot een strijd waarin burgers, steden en gewesten niet alleen tegenover de Spaanse vorst maar vooral ook tegenover elkaar kwamen te staan
Lees verder >>>
 


L1 Cultuurcafé zaterdag 14 mei 2022

In ons land staat het jaar 1572 de komende maanden in de belangstelling. Het geboortejaar van Nederland volgens sommigen, nu 450 jaar geleden. In het westen van Nederland boekten opstandelingen in 1572 onverwachte successen in de oorlog tegen Spanje. Maar dat waren hier niet bepaald glorieuze gebeurtenissen. Integendeel zelfs, 1572 bracht in Limburg eerder rampspoed dan overwinningen. Jac Lemmens, Gemeentearchivaris van Weert en Roermond is te gast.
                                                                             In beide plaatsen maakte hij een expositie.
                                                                             Beluister het interview >>>


 

Periodiek 'Ruimtelijk Roermond' voorjaar 2022
Interview Gemeentearchivaris Jac Lemmens [Roermond]
"Erfgoed mag veel meer aandacht krijgen."
Lees verder >>>

 

 

 


De Limburger vrijdag 13 mei 2022 Het bloederig verleden van Willem
Lees verder >>>

 


De Limburger vrijdag 13 mei 2022 Willem van Oranje een held?
Lees verder >>>

 



Donderdag 3 mei 2022 Website Stolpersteine Holocaust-slachtoffers Roermond gelanceerd
Lees verder >>>

 

 


 

Dinsdag 3 mei 2022 Bevrijdingsfestival Roermond veel meer dan alleen muziek: speeddaten met oorlogsveteranen of naar het ‘Vrijheidscollege’
Lees verder >>>


2021

 

Zaterdag 9 oktober 2021
Getekend door de oorlog
Lees verder >>>



 

 

Dinsdag 4 mei 2021
Zoektocht naar vergeten vergeten slachtoffers van nazi Duitsland
Lees verder >>>


 

 

Jac Lemmens nieuwe gemeentearchivaris Roermond

11 februari 2021
Met ingang van 1 januari is Jac Lemmens de nieuwe gemeentearchivaris van Roermond. Lees verder >>>


2020

 

Woensdag 18 november 2020
Download Sinti komen sinds 1982 jaarlijks naar Roermond

 


Dinsdag 14 januari 2020 RTV Maastricht

Als aanvulling op de expositie '75 jaar later - herinneringen van Joodse onderduikkinderen' is in de centrale hal van het Gouvernement in Maastricht nog tot en met 27 januari 2020 een bijzondere expositie te zien.
Deze tentoonstelling ‘ Nooit bevrijd - Sinti in Limburg’ gaat over de Sinti, een zigeunergemeenschap die tijdens de oorlog grote verliezen leed.
Het is de aanleiding voor een gesprek met de samensteller Jac Lemmens, gemeentearchivaris van Weert.
RTV Maastricht presentator Erwin Lennarts praat met hem, en met Yerna Goof, initiatiefneemster van een ander mooi herdenkingsmonument, dat op 22 januari voor het Sint Maartenscollege in Maastricht komt te staan.
Derde gast is Sinti muzikant Roger Moreno, hij schreef het Requiem voor Auschwitz. In de uitzending speelt Moreno op zijn accordeon in deze uitzending nog een stuk uit het preludium van dit Requiem voor Auschwitz.


NOS 75 JAAR BEVRIJDING

In het kader van 75 jaar Bevrijding heeft de NOS een website met intrigerende verhalen.
Jac Lemmens heeft meerdere bijdragen geleverd.

Vrijdag 13 maart 2020 NOS website 75 jaar bevrijding 'Kees Zwaans, schipper van varende onderduik, verongelukt'

Zondag 15 maart 2020  NOS website 75 jaar bevrijding 'Joodse onderduiker sterft als militair'




Dinsdag 31 maart 2020 NOS website 75 jaar bevrijding 'Weinig begrip voor joods onderduikers'

Woensdag 1 juli 2020 NOS website 75 jaar bevrijding 'Marteling gaat door 170 Duitse joden in Limburgse kampen opgesloten'

Donderdag 2 juli 2020 NOS website 75 jaar bevrijding 'De muziek is voor altijd verstomd, Sinti en Roma keren niet terug'

Zaterdag 4 juli 2020 NOS Bevrijdingsbrief 'Amsterdam weet niks van Sibibór', Let op: deze webpagina is medio 2021 niet meer beschikbaar.


Open Joodse Huizen  maandag 4 mei 2020

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

2020 was een uniek jaar voor Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Het zou in 2020 het meest uitgebreide programma tot dan toe worden, met 27 plaatsen en 164 adressen. Maar toen kwam de corona-crisis. Hierdoor konden de herdenkingsbijeenkomsten niet meer plaatsvinden in reguliere vorm.

 


 

2019

 

Stichting Deel Je Verhaal.

De stichting Deel Je Verhaal heeft als doel mensen met elkaar te verbinden door het delen van hun (levens)ervaringen op welke wijze dan ook.

Historicus Jac Lemmens, in het dagelijks leven Gemeentearchivaris van Weert, vertelt over zijn kijk op vrijheid.
Hij zegt: 'Mijn verhaal gaat over het waarom ik gedenken en herdenken belangrijk vind, opdat we niet vergeten wat er met onze joodse- en sinti-buren is gebeurd. Ik wil de mensen die vermoord zijn weer een ‘gezicht’ geven, zodat we hen kunnen blijven eren en hun dood niet vergeefs is geweest."

Bekijk hier zijn voordracht 'Verdwenen maar niet vergeten' op 7 september 2019 in Margraten .

 


2018
 

L1 besteedt in het dagelijks tv programma Limburg Centraal een aantal keren aandacht aan de Eerste Wereldoorlog. Ook het Gemeentearchief Weert hierbij betrokken geweest.

In de uitzending van 7 november 2018 gaat Jac Lemmens, Gemeentearchivaris van Weer in op onder meer de unieke film (waarschijnlijk met de eerste bewegende beelden van Weert) van Franse vluchtelingen die medio oktober 1918 naar Weert zijn gekomen.

In de uitzending van 11 november 2018 geeft Jac Lemmens een toelichting op de 'Motie van Trouw'.

Bekijk de uitzending van zondag 11  november 2018  >>>.

 

Bekijk de uitzending van woensdag 7 november 2018 >>>.


2017
Maand van de Geschiedenis oktober 2017


Toespraak Jac Lemmens, Gemeentearchivaris Weert

Tijdens de afsluitende bijeenkomst van vrijdag 27 oktober (de uitreiking van de Erfgoedprijs Weert 2017) geeft Jac Lemmens, Gemeentearchivaris Weert een korte samenvatting van de activiteiten vanaf 13 oktober.
Download hier de rede van Jac Lemmens Toespraak eind Maand van de Geschiedenis

Toespraak Jac Lemmens, Gemeentearchivaris Weert

In zijn openingsrede tijdens deze bijeenkomst gaat Jac Lemmens, Gemeentearchivaris Weert, onder meer in op de kansen Bibliocenter, Gemeentearchief en Streekomroep Weert hebben nu de drie organisaties in een pand zijn gehuisvest. Hij memoreert ook aan de verhuizing van zowel al het kantoormaterieel en uiteraard de duizende boeken en kilometers archiefstukken van de oude locatie naar de nieuwe archiefbewaarplaats.
Download hier de rede van Jac Lemmens:  'Toespraak opening vernieuwd gemeentearchief'.

L1 Radio zaterdag 13 oktober 2017 'Jac Lemmens over Maand van de Geschiedenis in Weert'

Lees meer >>>


Eerdere videopresentaties