Presentatie 'Bezet en Bevrijd'

Vrijdag 4 oktober 2019 tot en met woensdag 30 september 2020

 

De presentatie ‘Bezet en Bevrijd’ heeft twee hoofdthema’s.
U ziet op negen panelen en in drie vitrines aan de hand van unieke archiefdocumenten, beeldmateriaal en affiches de gevolgen van bezetting voor het dagelijks leven; van voedselrantsoenering tot het verduisteren van de woning.
Er is uitgebreid aandacht voor het verzet met onder meer het ´Verraad van Saint Louis´. De bevrijding van de stad op 22 september 1944 en de terugkeer naar het normale leven is en de diverse herdenkingen die soms vlak na maar ook nog jaren later plaatsvinden.

Al in 1939 krijgt Weert te maken met de mogelijke gevolgen van een oorlog. Zo worden er al plannen voor een evacuatie van de inwoners gemaakt en zijn er versperringen van belangrijke toegangswegen in voorbereiding.

Versperringen op het Julianaplen/Langpoort worden
op bevel van de bezetters verwijderd. Foto scan web.

Tijdens de bezetting zorgen maatregelen die dagelijks leven beïnvloeden. Veel van die maatregel worden afgekondigd door affiches die in de stad worden aangeplakt.
Het Gemeentearchief Weert heeft een uniek collectie van affiches en aankondigingen. Een aantal is door drukkerij Smeets vervaardigd. Een orderboek met daarin opdrachten voor het maken van deze affiches voor de geallieerden is in de presentatie te zien.

Witte kaars met twee dennentakjes en rode WHN-collectebus op donkere achtergrond.
Tekst boven “22-23 December Straatcollecte “, onder “Winterhulp Nederland”
GAW Beeldbank XL5082

Daarnaast is er aandacht voor de activiteiten in het verzet. De verrichtingen van het verzet beslaan de hulp aan de onderduikers met onder meer vervalste persoonsbewijzen en voedsel. De verzetsmensen lopen voortdurend het risico opgepakte worden.
Beroemd is het ‘Verraad van Saint-Louis’ en komt dan ook uitgebreid aan de orde
In de vorm van een documentaire is een ooggetuigenverslag te bekijken.

Op 22 september 1944 rond 7.00 uur klinkt het door de hele stad:  “De Ingelse zeen aane knaal”.
Met de komst van de geallieerde troepen krijgen de Weertenaren hun vrijheid terug. Uitbundig wordt er gevierd. Maar er zijn ook waarschuwingen van kerk en overheid over een al te ‘losbandige houding’ ten aanzien van de soldaten.

Er is een overzicht opgenomen van een aantal Weertenaren die om verschillende redenen tijdens de bezetting en direct na de bevrijding zijn omgekomen.
Tot slot is er aandacht voor de verschillende herdenkingen die na 22 september 1944 in Weert hebben plaatsgevonden.

Kranslegging op het kerkhof bij de graven van de gesneuvelde Weerter jongens
en geallieerde piloten bij gelegenheid van de Kroningsfeesten 30 augustus 1948
GAW Beeldbank 5090

De presentatie is te zien van 4 oktober 2019 tot en met 30 september 2020, tijdens de openingstijden van Bibliocenter.