Schansbeemdweg 11

Op de Boshoverschans staat de kapel toegewijd aan de H.-Oda en de H.- Apollonia. Uit oude archieven blijkt dat er al in 1485 op deze plek een Odakapel lag. De kapel is in het begin van de 18e eeuw opgericht, maar er zijn nog resten van een houtskelet en vakwerk aangetroffen uit het midden van de 16e eeuw.

Kapel gewijd aan de H.-Oda en Apollonia

Boven de ingang staat het beeld van de H.-Oda met het jaartal 1722. Volgens de legende is zij de blind geboren dochter van een Schotse koning. Zij gaat op bedevaart naar Luik alwaar ze wonderlijk geneest. Daarna vlucht ze voor haar vader die haar wil uithuwelijken en woont als kluizenares op Boshoven. Haar schuilplaats wordt door het geschetter van eksters verraden. Vanwege de genezing van haar blindheid wordt ze aangeroepen tegen allerlei oogziekten.


Wetenswaard

In de kapel wordt ook de H.-Apollonia vereerd als patrones van de tandartsen. Zij is afgebeeld met een palmtak en een tang waarin een tand geklemd zit. Zij leefde in de 3e eeuw in Alexandrië waar zij om haar geloof gemarteld werd waarbij haar tanden uit haar mond werden geslagen. Sinds de 17e eeuw wordt zij als martelares vereerd en haar voorspraak wordt ingeroepen tegen de tandpijn. De palmtak is het symbool van de martelaren.
De oorspronkelijke 16e-eeuwse houten beelden van Apollonia en Oda evenals een missaal (gedrukt door Plantijn Moretus in 1728) zijn in bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum Jacob van Horne. De thans aanwezige beelden zijn afgietsels van de originelen in kunsthars.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.

De kapel maakt onderdeel uit van het beschermd dorpsgezicht Oude Steeg en Boshoverschans.