Oude Hushoverweg 30

Piet Meulen liet in 1904, toen de molen van Hushoven door brand grotendeels was vernield, een nieuwe stenen molen bouwen die omgeven werd door een hoge aarden belt. Het was een grote en opvallend hoge molen met drie koppels stenen. De molen heeft een mooie zwaar uitgevoerde koningsspil. Op het spoorwiel is de naam ‘M Coppes molenmaker’ aangebracht.

Wilhelmus - Hubertusmolen juni 2016

Wetenswaard

De molen verloor twee keer het wiekenkruis. In 1905 brak de askop en in 1915 sloeg de molen door een plots aanwakkerende wind op hol. Sporen hiervan zijn nog zichtbaar in het metselwerk van de romp. De windmolen bleef tot kort voor de Tweede Wereldoorlog in bedrijf maar kwam daarna stil te staan. In de jaren 1961-1962 werd de windmolen door de molenmaker Jos Adriaens gerestaureerd. Op de binnenroede werd toen het stroomlijnsysteem “Van Bussel” aangebracht. De buitenroede werd van Oudhollands hekwerk (lattenwerk) voorzien. Na deze restauratie kreeg de molen de naam “Wilhelmus-Hubertus” naar de molenmaker Willem Hubertus Adriaens in Weert.

In de tachtiger jaren kwam de molen opnieuw stil te staan en werd de molen verbouwd tot atelier en expositieruimte. De molen kon toen alleen bij zuidwesten wind draaien omdat kruien van de molen niet mogelijk was vanwege het ontbreken van de staart.
In 2013 vroegen en kregen de nieuwe eigenaren subsidies voor herstel van de molen. Inmiddels is de Wilhelmus-Hubertusmolen fraai gerestaureerd. Het kruien is weer mogelijk doordat de staart is hersteld. Op de begane grond is restaurant OH30 (Oude Hushoverweg 30) gevestigd.

Vrijwillige molenaar

De gerestaureerde Wilhelmus-Hubertusmolen is een icoon bij de stadsentree van Weert. Vrijwillige molenaars draaien regelmatig op de molen, waarmee de molen extra aandacht trekt van voorbijgangers.

Het object maakt deel uit van het dorpsgezicht Hushoven.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.