Openluchttheater met toneelgebouw

Het openluchttheater met toneelgebouw maakt deel uit van het recreatiecomplex de Lichtenberg en is een ontwerp van architect Pierre H. Weegels.
Het trapeziumvormig theater is gelegen in een kunstmatig aangelegde komvorm. Aan de oostzijde van het theater zijn het toneelgebouw en het aflopende speelveld (ovaalvormig toneel) en het soufleurhokje tegen een lage kunstmatige heuvel aangelegd. Daartussen bevindt zich de orkestbak die in een tot beneden maaiveld verdiept gedeelte is aangelegd. Links vanaf het externe plein, nabij het gebouw voor sanitair, loopt een door bosschage omgeven pad omhoog naar de achterzijde van het theater waar zich een publiekstoegang bevindt. Hier, op het hoogste gedeelte van het theater is tevens het regiehuisje bereikbaar dat te midden van de tribune staat. Aan de oostzijde wordt het theater afgesloten door het toneelgebouw. Aan de andere zijden door muren van Nijvelsteiner breuksteen. Aan de achterzijde is dit een gebogen muur.
Ter hoogte van het speelveld zijn in beide zijmuren toegangen gemaakt met dubbele houten deuren. De waaiervormige tribunes zijn uitgevoerd in de vorm van betonnen treden waarop houten banken waren aangebracht.

Ontwerp openluchttheater

Wetenswaard

In 2012 jaar vindt weer voor het eerst een grote uitvoering plaats. Het Weerter Mannenkoor neemt initiatief voor “De Lichtenberg Experience” tijdens de Open Monumentendag. Een week later, op 20 en 21 september, maakt videokunstenaar Aernout Mik opnames in het theater. Deze productie draait structureel in de foyer van Muziekcentrum Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Op 21 juni 2014 opent het vernieuwde muziekcentrum TivoliVredenbrug in Utrecht haar deuren. In de foyer ofwel de zesde zaal is een installatie te zien van Aernout Mik. De opnames hiervoor zijn gemaakt op 15 en 16 september 2012. Beide dagen werd het stuk 4’33” van John Cage uitgevoerd. Op zaterdag door metal band Textures en op zondag door het Asko Schönberg ensemble. Onder de figuranten zijn vele Weertenaren.

Dit monument maakt deel uit van het complex IJzerenmanweg 15.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.