Oelemarkt 10

Deze halfvrijstaande stadsvilla binnen de bebouwde kom dateert van circa 1876. De stadsvilla is gebouwd in de stijl van het neoclassicisme met elementen van het Eclecticisme. De architect is onbekend. Het pand is ontstaan uit drie oudere panden. In 1876 zijn de drie oorspronkelijke panden door de eigenaar Hubert Hermans gesloopt tot aan de begane grondlaag, waarna de neoclassicistische voorgevel is geplaatst. Rechts naast het pand bevindt zich een tot het achtererf toegang gevende poort uit 1888, voorzien van paneeldeuren.

In 1964 heeft een interne verbouwing plaatsgevonden, waarbij een paar kamers zijn verkleind en drie dakkapellen in het dakvlak van de voorgevel zijn verdwenen. De hoofdopzet van het pand is daarbij echter bewaard gebleven. Het pand vormt architectuurhistorisch één geheel met het voormalige koetshuis Oelemarkt 8. De aanbouw aan de achtergevel dateert uit de jaren '80 van de twintigste eeuw.

Oelemarkt 10 medio juli 2016

Wetenswaard

Twee-laags pand met rechthoekig grondplan in lengterichting, onderkelderd en met kapverdieping onder schilddak met geknikte dakvlakken, gedekt met leien in maasdekking. Aan de voorzijde bevinden zich twee hoektorens met siersmeedwerk en twee symmetrisch in het dakvlak geplaatste barokke oeil-de-boeufs, aan de achterzijde is een hijsluik ten behoeve van de zolderverdieping aan weerzijden geflankeerd door twee barokke oeil-de-boeufs. De voorgevel, rechterzijgevel en achtergevel zijn gebosseerd gepleisterde gevels, de linkerzijgevel is opgetrokken in baksteen. Alle originele houten T-vensters zijn nog aanwezig. De opzet van de voorgevel is streng symmetrisch ingedeeld en wordt afgesloten door een zware architraaflijst en gekorniste kroonlijst met bewerkte consoles.
Tot het pand heeft rechts ervan een koetshuis behoord. Dit voormalig koetshuis is een gemeentelijk monument en ligt aan de Oelemarkt 8.

Het object maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht I. Binnenstad met uitlopers.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.