Odamolenstraat 18 achter in tuin Kazemat 4

De kazemat, gebouwd door de Peeldivisie, is gelegen in de tuin van het pand Odamolenstraat 18, op enkele honderden meters ten noorden van de Zuid-Willemsvaart. De frontzijde van de kazemat is in zuidoostelijke richting gesitueerd.
De kazemat heeft een rechthoekige plattegrond. De kazemat heeft een hoogte van ongeveer 2,5 meter en is aan de bovenzijde plat afgedekt. In het dak bevindt zich nog het periscoopgat. Het object is opgetrokken uit in het werk gestort beton met een dikte van circa 70 tot 100 cm. De kazemat was toegankelijk middels een toegang in de westgevel.

Kazemat 4 in achtertuin van het pand medio november 2016

Wetenswaard

Oorspronkelijk had de kazemat een groot open schootsveld door de vrije ligging midden in de weilanden en akkergrond die zich uitstrekten tot aan de Zuid-Willemsvaart. Deze kazemat vormde samen met Kazemat 5 een paar dat in tegenstelling tot de meeste kazematten (en sowieso de kazematten van de Genie) in het achterveld werd gebouwd. Via schietgaten aan de oost en zuid(front)zijde kon zowel frontaal als flankerend vuur worden afgegeven. De gevelopeningen zijn medio 2016 grotendeels dichtgemetseld. De westgevel is voorzien van een bakstenen muur.

Het object maakte deel uit van het 'Vak Weert' van de Peel- Raamstelling

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.