Maasstraat 17

Al vanaf de middeleeuwen is deze monumentale abdij een huis voor zusters. In 1442 waren er zusters tertiarissen van Sint Franciscus gehuisvest die overgingen naar de zusters Kannunikessen. Nadat na 1797 het klooster werd omgebouwd tot appartementencomplex, werd het in 1843 weer een abdij, nu voor de zusters Birgittinessen, de 'zusters van de Maasstraat'. 

Birgittinessenklooster Maasstraat augustus 2016


Wetenswaard

Anno 2006 is er een hernieuwde tak van deze zusters gevestigd, jonge zusters tussen de 25 en 40 jaar oud, afkomstig uit verschillende werelddelen. Het klooster is gedeeltelijk opengesteld voor publiek en biedt de gelegenheid om te overnachten en van daar uit te genieten van al het moois dat Weert te bieden heeft. Wanneer u door de monumentale poort stapt, stapt u in een oase van rust. Links is de gang naar de eetzaal, waar men kan proeven van de mondiale keuken. Als u de gang uitloopt, komt u in de kapel, waar de zusters meerdere keren per dag samenkomen voor het getijdengebed en het vieren van de H. Eucharistie. Ook gasten zijn hierbij van harte welkom.

Over de binnenplaats gelopen arriveer je in de grote binnentuin, omgeven door een eeuwenoude kloostermuur. Aan uw rechterhand bevindt zich de originele schuur, ook grondig gerenoveerd. Schuur, tuin, eetzaal én conferentiezaal bieden de gelegenheid voor geweldige feesten, recepties, vergaderingen, conferenties en zelfs concerten. Het klooster gaat met haar tijd mee en zal zich de komende jaren nog meer richten op het bekendmaken van hun spiritualiteit: (oecumenische) gastvrijheid. Zusterlijke gastvrijheid, een verrijkend verblijf. 

Het object maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht I. Binnenstad met uitlopers.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.