Lozerweg 118 landhuis

Het L-vormig landhuis bestaat uit een woonhuisgedeelte met koetshuis en met een aangebouwde stal die haaks op de achtergevel van het koetshuis staat. Het landhuis "Les Beaux Champs" (De Schone Velden) ook wel "D'n Advekaot" geheten, ligt buiten de bebouwde kom van Weert, en is in zijn huidige vorm gebouwd in 1850. De toegepaste bouwstijl bevat elementen van het Eclecticisme. De opdrachtgever was advocaat Wenmakers (ook wel als Wennemaekers geschreven) die het pand liet verbouwen voor zijn zoon Leopold. Het gedeelte dat staat in de hoek van het pand van koetshuis en stal is een aanbouw van na 1940.
Lozerweg 118 medio september 2017


Wetenswaard

Het woonhuis is een tweelaags pand, met rechthoekig grondplan in breedterichting, met kapverdieping onder zadeldak, gedekt met Hollandse pannen. Op het dak bevinden zich vier gemetselde schoorstenen. Het koetshuis, waarvan alleen de voorgevel zichtbaar is, staat tegen de linkergevel van het woonhuis aan. Het heeft één bouwlaag en vormt architectonisch een geheel met het woonhuis. Het pand heeft een opstand van roodbruine veldbrandstenen met metselwerk in kruisverband. De venster- en deurkozijnen zijn van hout. De stal staat haaks op de achtergevel van het koetshuis.

Tot het complex behoort een bakhuisje dat de status van rijksmonument heeft. Lees hierover op de pagina Lozerweg 118 bakhuisje.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.