Helmondseweg ongenummerd: Kazemat  K 12

De kazemat staat direct naast de Helmondseweg, aan de noordzijde van de Zuid-Willemsvaart. De kazemat heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen en is afgedekt met een flauw hellend zadeldakje. De hoogte van de kazemat bedraagt ongeveer vier meter. De onderste ruimte deed oorspronkelijk dienst als schuilplaats of opbergplaats voor munitie, de bovenste ruimte vormde de gevechtsruimte. De kazemat is opgetrokken uit in het werk gestort beton met een dikte van circa 50 cm.
Aan de buitenzijde werden houten latten in de beton ingestort. Op dit lattenframe werd een houten bekleding als camouflage van de kazemat bevestigd. De houten bekleding en het lattenframe zijn inmiddels vergaan. In de buitenwanden zijn de ‘sleuven’ van het houten frame nog in het beton zichtbaar.
Door de geringe dikte bood de kazemat bij oorlogsgeweld weinig bescherming.

Helmondseweg ongenummerd kazemat 12 medio oktober 2016

Wetenswaard

De kazemat was toegankelijk middels twee toegangen in de noordgevel, één ter hoogte van de begane grond en één ter hoogte van de verdieping. In de overige drie gevels bevond zich, ter hoogte van de verdieping, een schietgat, waardoor zowel frontaal als flankerend vuur kon worden afgegeven. Het ontwerp is alleen toegepast in 'Vak Weert, waarvan op korte afstand van elkaar twee exemplaren in Weert en één in Nederweert staan. De gevelopeningen zijn medio 2016 grotendeels dichtgemetseld.

De kazemat is gelegen naast Helmondseweg ongenummerd Kazemat 11.

Het object maakte deel uit van het 'Vak Weert' van de Peel- Raamstelling.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.