Biest 43

De Franciscanenkerk en het klooster liggen op een omgracht terrein waar rond 1250 de Aldenborgh van de graven van Horn stond. Dit was de eerste bestuurszetel van Weert. Deze versterkte hoeve werd in 1461 geschonken aan de minderbroeders om er een klooster te stichten. Het huidige complex bestaat uit een laatgotische kloosterkerk, diverse kloostergebouwen, tuin en gracht. De kloosterkerk werd uitgebreid in het eerste kwart van de 16e eeuw in een Maaslandse stijl en is ingewijd in 1526. Tegen de koorsluiting is in 1652 een kapel aangebouwd. De kloosterpoort tussen twee huisjes stamt uit de zeventiende eeuw. De kloostergebouwen, waaronder een brouwerij, dateren uit de zeventiende en achttiende eeuw. In de tuin een combinatie van drie verschillend georiënteerde zonnewijzers.

Paterskerk

Wetenswaard

De kloosterkerk heeft een rijke inventaris met onder andere het oksaal, altaren, een zeventiende-eeuws orgel en een preekstoel uit de achttiende eeuw. De vele kunstschatten die kerk en klooster oorspronkelijk bezaten, zijn te zien in Gemeentemuseum Jacob van Horne.
De kloostergebouwen zijn anno 2016 in gebruik als verpleeghuis van stichting Land van Horne. De kloosterkerk is in gebruik voor evenementen, rouw- en trouwdiensten en exposities. De kapel (het priesterkoor) is nog steeds in gebruik voor de eredienst.

Het monument maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht
 
Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.
 

Midden Limburg Actueel zondag 14 juni 2020
 


Bart Maas, bestuurslid stichting Paterskerk
De Aldenborgh Winnaar Erfgoedprijs 2018

De video is geproduceerd door Art-is mediagroep