(Bij) Ceres 1 voormalig Landbouwbelang

Waar nu het woningcomplex Ceres staat, heeft tot oktober 2004 een uitgebreid bedrijfscomplex gestaan. Dit stond bekend onder de naam ‘Landbouwbelang’ en was gelegen aan de Industriekade 12. Het perceel werd begrensd door de Energiestraat in het westen, belendende bebouwing in het oosten, de Penitentenstraat in het zuiden en de Industriekade met Zuid-Willemsvaart in het noorden.
Aan de Industriekade is aan het begin van de twintigste eeuw onder invloed van de goed op gang gekomen industriële ontwikkeling een markant lineair bebouwingspatroon tot stand gekomen, bestaande uit overwegend vroeg industriële ondernemingen, gericht op de handel, opslag en vaak bewerking en verwerking van vooral agrarische producten.

Landbouwbelang omstreeks 1960 GAW beeldbank 2912

Wetenswaard

Aan de Industriekade is aan het begin van de twintigste eeuw onder invloed van de goed op gang gekomen industriële ontwikkeling een markant lineair bebouwingspatroon tot stand gekomen, bestaande uit overwegend vroeg industriële ondernemingen, gericht op de handel, opslag en vaak bewerking en verwerking van vooral agrarische producten. Na de sloop van het complex in 2004 resteert nu alleen nog de laad- en loskraan. Deze is opgeslagen om te worden herplaatst.

De beschermde delen van het bedrijfscomplex zijn tot stand gekomen in de periode 1912-1929. Ze omvatten een in de kern uit 1912 daterend volume met diverse onderdelen. Dit zijn een voormalig magazijn annex maalderij en een aangrenzend, uit 1927-1929 daterend volume. Daarin bevonden zich een voormalige loods met magazijn, een hoge silo en een loskraan met brug. Het aarden talud van de Zuid-Willemsvaart gaat ter plaatse van het bedrijfscomplex over in een kademuur met aanlegplaatsen voorzien van bolders.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.

Unieke filmbeelden over het Landbouwbelang aan de Industriekade in Weert. U ziet onder meer het productieproces in de fabriek en het transport naar de agrariërs. Deze film is afkomstig uit het archief van het Limburgs Museum in Venlo.
De film is zonder geluid.

©Limburgs Museum/LiFVA