Stationsstraat 20

Dit hoekpand heeft een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen, waarvan één in de kap. De gevels bestaan uit een over de hoek gezien nagenoeg symmetrisch gedeelte en een over de volle hoogte van drie bouwlagen opgetrokken deel in de Stationsstraat. De zijgevel is met een aanbouw van één bouwlaag doorgezet.
Stationsstraat 20 medio augustus 2016


Wetenswaard

Het pand had oorspronkelijk de functie van een hotel. Vooral de benedenverdieping is aanzienlijk verbouwd vanwege de vestiging van een restaurant. De buitenzijde is inmiddels gesausd, waarbij de natuurstenen details in het zicht zijn gehouden.

Het ontwerp lijkt geïnspireerd door de ontwerpen van onder meer de architecten Hein Berlage en Karel de Bazel en behelst het zogeheten rationalisme. Deze architectuurstroming gaat uit van de plattegrond van een gebouw met vlakke bakstenen muren en het gebruik van natuursteen als accentuering van belangrijke punten.

Het object maakt deel uit van de beschermd stadsgezicht I. Binnenstad met uitlopers.

Klik op de icoontjes in de rechterkolom voor meer informatie.