Wat zou Weert zijn zonder de St.-Martinuskerk of de Oude Munt? Zowel de oude monumenten, zoals het klooster en het 'kasteel' op de Biest, de jongere, zoals de molens of complex de Lichtenberg, dragen daaraan bij. Het zijn de ijkpunten van onze geschiedenis. Hieraan lees je de geschiedenis van die plek af. En die geschiedenis staat niet stil. Hoe wij omgaan met de gebouwde omgeving is evengoed onderdeel van de geschiedenis. De monumenten zijn als ‘sfeermakers’ belangrijke onderdelen van onze belevingswereld. Mede hierdoor zijn de stad, de dorpen en het buitengebied aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers. Dit toeristisch belang is meteen ook een economisch belang. In een sfeervolle stad verblijven mensen langer en besteden meer. En de stad heeft een attractief buitengebied
met monumenten in het groen dat recreanten trekt.
En dan is er natuurlijk een educatieve component. Tastbare objecten uit de eigen omgeving zeggen meer, en blijven beter hangen, dan plaatjes in geschiedenisboeken. Vooral als er een goed verhaal bij wordt verteld. Dit geldt niet alleen voor de jeugd op de basisschool of het voortgezet onderwijs, maar eigenlijk voor iedereen.
Het cultureel erfgoed in brede zin gaat steeds meer integraal onderdeel uitmaken van de ruimtelijke ordening en bouwprocessen. Op grond van de gewijzigde ruimtelijke wetgeving moeten bestaande cultuurhistorische waarden in bestemmingsplannen worden opgenomen en beschermd. De integratie en benutting van cultuurhistorie in ruimtelijke processen draagt in belangrijke mate bij aan het behoud en de versterking van de identiteit van de gemeente.
Heeft uw woning of gebouw de status van gemeentelijk monument? Dan bestaat de mogelijkheid om voor het onderhoud een subsidie aan te vragen. Deze subsidie is ook mogelijk voor rijks monumenten in eigendom bij stichtingen. Voor (ver)bouw- en (groot) onderhoud moet u altijd een vergunning aanvragen. Hier zijn regels aan verbonden.
Lees ook de webpagina's Gemeentelijke Monumentensubsidie en Monumenten,- Omgevingsvergunning.
Voor rijks beschermde monumenten is belastingaftrek mogelijk. Voor niet-woonhuismonumenten kunnen voor onderhoud subsidies worden aangevraagd. Ook voor herbestemming is subsidie mogelijk. Informatie hierover staat op de website Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Voor woonhuismonumenten zijn voor de aankoop, restauratie en onderhoud leningen tegen een gunstig tarief mogelijk. Deze informatie vindt u op de website Restauratiefonds.
Kijk dan op de website Monumenten.nl. Daar staat informatie over de financiering en het bezit van een monument, over onderhoud en restauratie, nieuws en verhalen uit de praktijk.
Monumentenbeleidsplan 2014 gemeente Weert, aangepast op 17 april 2019
Jaarverslag 2019 Erfgoedhuis Weert met verantwoording Commissie Cultuurhistorie en Monumenten-Welstandcommissie
Jaarverslag 2020 Erfgoedhuis Weert met verantwoording Commissie Cultuurhistorie en Monumentenwelstandscommissie
Nota Aanwijzing Stads- en Dorpsgezichten 2008
Tijdschrift Monumenten, katern Weert, stad met ambitie oktober 2007
In deze website zijn ruim 250 rijks- en gemeentelijke monumenten, en dertien stads- en dorpsgezichten opgenomen.
U vindt een overzicht van rijks en gemeentelijke monumenten met straatnaam en huisnummer.
Via de knop de Stads- en Dorpsgezichten vindt u een overzicht hiervan.
Start uw verdere zoektocht in de Archieven en collecties.
Cultureel Erfgoed
Monumenten zijn historische gebouwen. Deze panden worden beschermd door de rijksoverheid, provincie of gemeente vanwege hun cultuurhistorische karakter. Dit is de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Heeft u informatie die nog niet op deze website staat?
Neem dan contact met ons op.
Heeft u vragen met betrekking tot de monumenten of een beschermd stads- en dorpsgezicht? Neem dan contact op met Lisanne Kegel (beleidsadviseur Monumenten & Architectuur) via l.kegel@weert.nl.’
Volg ons op