Fugger Zeitung

- Ooggetuigenverslag van de onthoofding op 5 juni 1568 -

Bankiershuis Fugger uit Augsburg maakte de eerste ‘krant’ in Europa. Vanuit de vele Fugger-filialen in Europa werden namelijk regelmatig nieuwsbrieven gestuurd naar het centrale kantoor in Augsburg. Deze 'Zeitungen' ('tijdingen') bevatten natuurlijk economische nieuwtjes, maar omdat geld en politiek nauw verweven zijn, kwamen er ook politieke berichten in voor.

Twee van deze  'kranten'-uitgaven zijn bewaard: de brieven gestuurd aan Ulrich Fugger jr. (van 1554 tot 1571; ze zijn in de bibliotheek van het Vaticaan) en een verzameling van 27 banden die het nieuws van 1568 tot 1604 omvatten en die berusten bij de Nationale Bibliotheek in Wenen.

Ook van de executie van Philips de Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert, en Lamoraal van Egmond op 5 juni 1568 in Brussel is een uitgebreide brief bewaard gebleven. De transcriptie is gemaakt door onze vrijwilliger Richard van Leeuwen en wordt voor het eerst gepubliceerd.
Met name de laatste twee zinnen, op pagina 3, zijn veelzeggend:

“Darnach wurden sie dasgleichen nach 3 Uhrn auch die Heupter jedes in ainem viereckhetten besondern Kistlain in S. Gula Kirche getragen, alda inen die Heupter wider ann die Leib genähet, und von danna der von Egamondt in Sankt Claren, und der von Horn in ain ander Kloster getragen. Hernach gedachter von Egamondt uff seiner Herrschaft Sottegem und der von Horn gegen Werdt gefurdt, unnd allda gepalsamirtt begraben worden.”

Klik op onderstaande afbeelding en u ziet de drie pagina's van het ooggetuigenverslag en de transcriptie.

Ooggetuigenverslag in de Fugger Zeitung

 

Lees ook

Calendarium van Paul Eber

Weert, van Hornestad

Kop er af

Philips de Montmorency